Mi áll a merevedési zavar hátterében?

merevedési zavar

Rengetegen szenvednek ettől a problémától, amit sokan igyekeznek a saját belátásuk szerint kezelni, „gyógyítani“ kisebb-nagyobb sikerrel. Érthető módon, a legtöbben nem szeretnek beszélni róla, ennek ellenére a merevedési zavar jól kezelhető a legtöbb esetben, szexuálterápiás szempontból. Persze először a diagnózis felállítására van szükség, a kiváltó okok megállapítására, ami lehet valamilyen betegség, káros szokás vagy életkorból adódó probléma. Tény, hogy az életkor előrehaladásával, az idősebbeket jobban érinti a merevedési zavar testi okok miatt. A fiatalabb generáció esetében ez a diszfunkció főleg lelki okokra vezethető vissza. A lelki és egyéb okok gyakorlatilag bármilyen életkorban előfordulhatnak.

A merevedési zavar nem ritka probléma

Olyannyira nem, hogy hozzávetőlegesen legalább 100 millió férfit érint világszerte. Mikor állapítható meg, hogy valaki erekciós vagy merevedési zavartól, esetleg impotenciától szenved? Egyáltalán mit jelentenek ezek a fogalmak? Vagy mindhárom ugyanarra az állapotra utal? Tulajdonképpen ezek a fogalmak szinonimaként említhetőek egymás mellett, kivéve az impotenciát, mivel ez az adott állapot helytelen megnevezésének számít. Az impotens, mint jelző, manapság már inkább sértőnek számít.

Akkor is erekciós zavarról beszélünk, ha a férfi péniszének a merevedése szeretkezés közben szűnik meg vagy lecsökken az aktus során olyannyira, hogy a pár nem tudja folytatni az együttlétet, annak ellenére, hogy egyik fél sem jutott el a csúcsra.

Bár teljesen természetes dolognak számít, mégis rendkívül összetett élmény, amit egyaránt befolyásolhatnak a testi, mentális és érzelmi hatások. Ezek a tényezők jelentős hatással vannak egymásra, ezáltal alakítva a szexuális élményt. Ha az egyik nem megfelelő, úgymond nincs meg a harmónia, akkor az gátat szabhat a merevedésnek.

Pszichológiai szempontból rendkívül sok kiváltó okról beszélhetünk. Idesorolható az egyik leggyakoribb, a teljesítményszorongás vagy a partner passzivitása, mivel az is elég lelombozó lehet, ha a másik fél nem mutat semmilyen visszajelzést. Ennek oka lehet a kommunikáció és az egymásra hangolódás hiánya. Az okok közé tartozik a szexuális ingerek hiánya, a különféle hiedelmek, téves információk. Egyre többeket érint a pornó hatása, ami magába foglalja a függőséget, illetve a problémás pornóhasználatot. Ezek a tartalmak téves üzenetet közvetítenek, például arról, hogy az igazi férfiaknak mindig és azonnal merevedésük lesz, amikor erre csak szükség van. Sok esetben ezek a tartalmak teljesen ellentétben állnak a valósággal. Szintén ide lehet sorolni a bűntudatot, a szégyent, de akár a vallási előírások túlzott értelmezését is.

A biológiai okokat tekintve, befolyásoló tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek, a neurológiai rendellenességek, a sokakat érintő túlzott alkoholfogyasztás, a droghasználat, a túlsúly, a cukorbetegség.

A korai magömlés tekinthető betegségnek?

Mivel ez a jelenség is problémaként van kezelve, ezért érthető, hogy mindenki úgy tekint rá. Elvégre a szexuális együttlét általában akkor nevezhető élvezetesnek, ha az minél tartalmasabb, minél tovább tart, mert ez így ebben a formában teljesebb élményt jelent. De ez nem volt mindig így. Volt idő, amikor az számított előnyösnek, ha az aktus minél rövidebb ideig tartott. Számos példát lehetne hozni az állatvilágból. A túlélés érdekében éppen az számít előnyösnek, ha az aktus rövid ideig tart, mivel ilyenkor egyes fajok jobban ki vannak téve a ragadozók támadásának.

Az emberi kultúrában a szex testi, lelki élménnyé lépett elő, ezért okoz sokaknak gondot a korai magömlés, mivel így nem képesek megélni közösen a párjukkal a gyönyör élményét. A merevedési zavarral ellentétben, sokkal kevesebb biológiai oka lehet a korai magömlésnek. Előfordulhat fizikai sérülés, neurológiai probléma miatt, de valamilyen gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet.

A pszichológiai okokat tekintve már sokkal hosszabb a lista. A stressz itt is kritikus tényezőnek számít. Rengeteg problémától szabadulhatunk meg, ha az életünkben jelenlévő stresszfaktort sikerül kizárnunk az életünkből, ilyen a korai magömlés is. Az önértékelési gondok ugyancsak okként róhatóak fel, ahogy a teljesítménykényszer, ami szintén rontja a kontroll képességét. A depresszió vagy a hangulatzavar is a pszichológiai okok listáját bővíti, ahogyan a bűntudat is, például a vallásos nevelés kapcsán. A korai magömlés hátterében állhatnak továbbá párkapcsolati problémák, vagy egyszerűen csak a tapasztalatlanság, amikor az együttlétet túlzott izgalmi állapot előzi meg, ami szintén megnehezíti az önkontrollt.

A gondot tovább fokozhatja az, ha inkább valamilyen készítménytől várják a változást, mert ezek a termékek függőség kialakulásához vezethetnek. Utána az illető azért sem lesz képes a korai magömlés elkerülésére vagy az erekcióra az adott készítmények nélkül, mert ezek nélkül egyszerűen nem mer aktust kezdeményezni. Nem beszélve arról, hogy sok esetben kellemetlen mellékhatásokkal is számolni kell.

seditor