Whiskey fajták a világ minden részéről

Whiskey fajták

A whiskey fajták sok mindenben különbözhetnek, azonban az ízélmény és az, hogy a whiskey fogyasztása igazi életérzés, közös bennük. Minden korty elmesél egy sztorit, megidéz valamilyen kultúrát és összekapcsol embereket világszerte. A whiskey fajták típusait nehéz megkülönböztetni, azonban nem lehetetlen vállalkozás. Elsőként tisztázzuk, hogy a „whiskey” és a „whisky” nem elírás, hanem a származásra utaló különbség. Whiskey – e betűvel írják az ír és amerikai változatokat (pl. Jameson, Jack Daniel’s). Whisky – e nélkül írják a skót, kanadai és japán típusokat (pl. Johnnie Walker, Nikka). Ez tehát nem csupán helyesírási kérdés, hanem nemzeti stílusbéli különbség is.

Melyek a legnépszerűbb whiskey fajták a világon?

Például az ír whiskey. Ezt a fajtát háromszor desztillálják és gyakran kevert gabonából készítik. Ennek a folyamatnak köszönhetően selymesebb és lágyabb karaktert kap az ital. Népszerű whiskey márkának számít a Jameson (könnyen iható, lágy ízvilág, tökéletes kezdőknek is), valamint a Redbreast (prémium kategória, komplex, gyümölcsös ízekkel). Ismertebb whiskey fajta még az amerikai változat is. Ezen belül a főbb whiskey fajták közé sorolható a Bourbon, ami minimum 51 % kukoricát tartalmaz. Az alkohol érlelését új, égetett tölgyfahordóban végzik. Ez is ad egy rendkívül karakteres ízt a szesznek. Sokan kedvelik még a Tennessee whiskeyt, ami szintén bourbon, viszont faszenes szűrésen esik át. Ilyen például a Jack Daniel’s.

Hogyan készülnek a whiskey fajták?

Bár országonként változik a módszer, a whiskey készítésének alaplépései hasonlóak. Az első és legfontosabb hozzá a magas minőségű, prémium alapanyag, ami típustól és fajtától függően sokféle lehet. Az alap lehet árpa, búza, rozs, kukorica vagy ezek bizonyos mennyiségű keveréke. Az alapanyagokon kívül, rendkívül nagy figyelmet szükséges fordítani az erjesztésre. Az őrölt gabonát ugyanis vízzel és élesztővel erjesztik. Az erjesztés után következik a lepárlás, amit rézüstben vagy oszlopüstben végeznek. Tulajdonképpen itt egy desztillálási folyamat megy végbe. A végső és utolsó lépés az ital elfogyasztása előtt az érlelés. Ez a legfontosabb szakasz, ahol a whiskey íze karaktert kap. Minimum 3 évig kell érlelni, de a prémium változatok akár 12–18 évig is hordóban pihennek. Az érleléshez használt hordó anyaga, előélete, mérete mind-mind befolyásolja az ital végleges ízét. Természetesen a valódi folyamatokat és a készítési fortélyokat a gyártók nem hozzák nyilvánosságra.

A whiskey fajták ízvilága sokféle lehet?

A whiskey egyik legszebb oldala, hogy rendkívül gazdag és sokszínű lehet az ízvilága. Előfordulhatnak egyes fajtákban gyümölcsös karakterek, mint az alma, körte vagy a citrusos ízek. Ezek jobbára japán és ír típusokra jellemzőek. A füstös és tőzeges ízjegyek szintén népszerűnek számítanak a whiskeyk esetén, csak úgy, mint a fahéj és szegfűszeg harmóniája. Ez utóbbi főleg a bourbonöknél jelenik meg. A karamellás és vaníliás aromák az égetett hordók miatt fordulhatnak elő egy italban, amik az amerikai változatokra jellemzőek. A diós, mogyorós és mézes jegyek pedig nem másnak, mint a hosszú érlelésnek az ajándékai. Az ital maga lehet könnyű vagy testes, a lecsengés pedig rövid vagy hosszú, attól függően, hogyan készült és mennyi ideig érlelték.

Mitől függ valójában a whisky ár?

A whisky világa nemcsak az ízekről és az élményekről szól, hanem valljuk be, az árakról is. Vannak elérhető, kellemesen kortyolható üvegek, néhány ezer forintért, de akadnak olyan palackok is, amikért milliókat fizetnek ki a gyűjtők és a rajongók. A whisky ár nem a véletlen műve, ugyanis rengeteg tényező alakítja. A legjellemzőbb befolyásoló tényezők közé tartozik az érlelés ideje. Minél tovább pihen a whisky a hordóban, annál mélyebb, gazdagabb ízvilágot kap. Az érlelési idő viszont költséges, hiszen a lepárlónak hosszú éveken át kell raktároznia a hordókat, miközben a whisky térfogata csökken (ez az ún. „angyalok része”). Ez természetesen emeli a végösszeget is. További befolyásoló tényező a hordó típusa. A hordó minősége és előélete szintén kulcsszerepet játszik. Spanyol sherrys hordó, bourbonos amerikai tölgy, esetleg tokaji boroshordó? Mindegyik más ízt ad, de a ritkább és drágább hordók használata növeli a végső árat is. Természetesen a kézművesség és a limitált mennyiség ugyanúgy befolyásolja a whisky ár alakulását.

A whisky ár elérheti a milliós nagyságrendet is?

Természetesen igen, hiszen léteznek igazán unikális változatok. A prémium és luxus kategóriában olyan nevekkel találkozhatsz, amik már önmagukban is rangot jelentenek. Ilyen például a Macallan Fine & Rare 1926, ami a whisky ár tekintetében a világ legdrágább változatának számít. Ez a skót whisky a Macallan lepárló 1926-os évjáratából származik. Csak 40 palack készült belőle és már csak nagyon kevés példány létezik. Egy 2019-es aukción 1,9 millió dollárért kelt el (mai árfolyamon kb. 700 millió forintért). Fontos megjegyezni, hogy a Macallan whisky ár azért ilyen magas, mert 60 évig érlelték sherry hordóban és rendkívül ritka évjáratnak számít.

seditor