Ronald Reagan Alzheimeres elnök lehetett

Újdonságok Reagannel kapcsolatban
Újdonságok Reagannel kapcsolatban

Az 1981-1989 között az Egyesült Államok elnökeként dolgozó Reagannel kapcsolatban új kutatásokat végeztek a szakemberek. Megvizsgálták az elnök sajtótájékoztatóit, amely alapján azt állapították meg, hogy Ronald Reagan egyre többször ismételt szavakat az idő előrehaladásával. Ezek mellett arra is fényt derült, hogy az idő múlásával a „dolog” szócska egyre több alkalommal váltotta fel a konkrét szót a mondandójában. Az elemzés arra is fényt derített, hogy az elnöki tisztséget betöltő nyolc éve alatt jelentősen csökkent a szókincse. Ezek a tényezők a szakemberek szerint arra utalhatnak, hogy hivatali ideje alatt Reagan az Alzheimer-kór klinikai fázisának megelőző szakaszába lépett.

 

Ronald Reagan története érdekes, hiszen színészből politikussá vált időközben. A politikai vitákban már elnöksége előtt is állandó viták tárgya volt a mentális állapota, amelyekre előszeretettel hivatkoztak az ellenfelei. Sűrűn témát képeztek ellentmondó nyilatkozatai, elfelejtett helyszíneket, valamint neveket vagy szórakozottnak tűnt, amiről megállapították, hogy a demencia, vagyis az időskori elbutulás egyik tünete. Ő maga azt nyilatkozta 1980-ban, hogy azonnal visszalép a választásoktól, amennyiben a Fehér Ház orvosai megállapítják azt, hogy alkalmatlan a feladatra.

 

Erre nem került sor, csupán hivatali ideje után, 1994-ben diagnosztizáltak nála Alzheimer-kórt, ami gyógyíthatatlan és agysorvadással jár, majd tíz év múlva elhunyt. Jelen elemzések azonban átírhatják a korábbi időszakkal kapcsolatos tényeket, hiszen egyre több jel mutat arra, hogy a gyógyíthatatlan betegség előzményei már akkor is megmutatkoztak, amikor az AEÁ elnöke volt.

Bombagyar