Rég elveszettnek hitt településre bukkantak – 2. rész

Településre bukkantak a dzsungelben
Településre bukkantak a dzsungelben

Szisztematikusan vizsgálták meg a település észrevehető részeit, amelyek valóban többezer évesnek tűnnek, a korábbi mezoamerikai civilizáció gyönyörű épületi remekei lehetnek azon a helyen. Számos érdekes leletet találtak a régészek, amelyek azóta érintetlenek, mióta a várost elhagyták az ott lakók. Egy érdekes lelet egy faragott jaguárfej, ami valószínűleg egy sámánt ábrázol, ami lehetséges, hogy egy népszerű, rituális labdajáték része volt. Hondurasi Antropológiai és Történeti intézet szakemberek i.sz. 1000 és 1400 közé datálják.

 

A településsel kapcsolatban még számos a kérdőjel, hiszen túl sok részletet még nem ismerhetünk a városlakókkal kapcsolatban. Azt sem tudjuk még, hogy pontosan melyik civilizáció részét képezte ez a város, azonban minden jel szerint, egy rendkívül fontos lelet-együttesről van szó, a teljes mezoamerikai terület korai történelmét figyelembe véve. Rengeteg érdekességet tudunk már azokról a népekről, amelyek az európai hódítások előtt éltek ezen a területen, ez a település pedig rengeteg új adattal kecsegtet most bennünket.

 

Fisher, az expedíciót vezető szakember, ahogyan teljes csapata is úgy tartja, hogy a hatalmas dzsungel nem egyetlen várost rejt, a legendákból elhíresült La Ciudad Blancát, hanem több „elveszett település” is létezhet. A korábbi civilizációk nagysága is arra enged következtetni, hogy nem egyetlen ilyen fontosságú település lehetett ezen a területen, így a legendák sem feltétlenül csak egy kincsekkel teli városról szólhatnak, hanem akár rengeteg olyan is lehet, amiben a korai mezoamerikai civilizációk valamelyike élte mozgalmas mindennapjait.

Bombagyar