Miként kerülhető el a fogászati allergia?

fogászati allergia

Ha bizonyos ételeket fogyasztunk vagy potenciális allergiát okozó növények közelében vagyunk, hamar fény derül arra, hogy érzékenyek vagyunk-e az adott összetevőkre. Orvosi- vagy fogorvosi kezelések alkalmával is jelentkezhet túlérzékenység.

A fogászati allergia például gyakori jelenség. Okozhatja az orvos által használt eszköz vagy anyag is. Mielőtt beruházunk egy beavatkozásra, érdemes fogászati allergia teszten részt vennünk. Így elkerülhetjük, hogy az ellátás közben jelentkezzen irritáció, kellemetlen vagy fájdalmas tünet, a segédanyagok, tömőanyagok, érzéstelenítők vagy fémek miatt fellépő érzékenység miatt.

A legnépszerűbb fogászati allergia vizsgálat az epucitan teszt. A háton lévő bőrre korongokat helyeznek, amelyek az esetleges allergén anyagokat tartalmazzák. Néhány napig fent maradnak a bőrön, majd leolvassák az eredményeket. Gyakori a fémek által kiváltott irritáció. Nikkel, kobalt, króm, réz, arany, ezüst, platina, ezekkel pedig mind dolgoznak a fogorvosok. Az érzéstelenítők, gyógyszerek közül a lidokain, formaldehid és kolofónium vált ki legtöbbször reakciót.

A fogászati allergia tünetei nem mindig a fog körül jelentkeznek. Az ínyvérzés, kisebesedés mellett, máshol is előfordul fekélyesedés, kiütés. Azért ajánlott például egy új fogsor beruházása előtt részt venni teszten, mert a tünetek nem minden esetben azonnal a kezelések után jelentkeznek. Ha tudjuk, hogy túlérzékenyek vagyunk bizonyos fogászati fémekre, eleve azt nem tartalmazó implantátumot kapunk, lehetetlenné téve a kellemetlenséget és plusz költségeket.

seditor