Hogyan működik a klíma?

Klíma berendezés
Klíma berendezés

A légkondicionáló, még akkor is ha a köztudatban időszerű találmánynak vélik, nem új felfedezés, hiszen már közel száz éve feltalálták, tanulmányozták, de mostanra már igazán kifejlesztették.

A klíma életünk esszenciális részévé vált, használata szinte mindennapos. Az innováció lényege, hogy ma már egy légkondicionálónak nemcsak a hőmérséklet csökkentése a küldetése, hanem úgy alakították ki, hogy ugyanaz a gépezet a fűtésre is képes legyen.

Az elmúlt években kiváló fűtési módszernek bizonyult a klíma által a hőmérséklet növelése. A klíma funkcionálása a következő elven alapszik: a légkondicionálóban lévő folyadék elpárolog, majd a létrejött gőz lecsapódik, így visszajut a kezdeti lé a készülékbe.

Ez a periodikus folyamat teszi lehetővé, hogy a magas hőmérsékletű légtérből a masina kiszívja a hőt, kijuttatva azt a kinti térbe. Mindez a klíma belső részében lévő nyomás hatására jön létre. A gázneművé alakulás megvalósulása hő elvonással jár együtt, ily módon a berendezés hűt vagy a procedúra megfordításával fűt.

Bombagyar