Hivatalos infók a nyugdíj programról

Hallott már a „nagymama program” nyújtotta lehetőségekről? 2014 óta már közel 140 ezren használták ki ezt a remek opciót, aminek segítségével a nők 40 év munka után, kortól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak. Aki részese volt ennek a programnak, az nyugodt szívvel elmondhatja, hogy „nőként már negyven év után nyugdíjba mehettem” de természetesen csak akkor, ha vállalták a kötelezettségeiket. A nagymama nyugdíj program ugyanis egy családtámogatási eszköz, és nem nyugdíjpolitikai intézkedés.

2016-ban is folytatódott ez a program, és nagyon sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Viszont különböző feltételeknek szigorúan meg kell felelni annak érdekében, hogy elmondhassa: nőként már negyven év után nyugdíjba mehettem. Lássuk, milyen feltételeknek kell megfelelni a programra való jogosultság érdekében. Először is, fontos megemlíteni, hogy a pályázó nem áll biztosítással járó jogviszonyban, valamint 32 évnyi kereső tevékenységgel járó biztosításban részesült. E mellett pedig maximum 8 évet töltött gyermekgondozással. Amire mindenképp érdemes még odafigyelni, hogy az az időszak, ami az általános szabályok szerint sem minősül szolgálati időnek, az a nyugdíjprogram során sem számít annak. Ha el akarja mondani magáról Ön is, hogy „nőként már negyven év után nyugdíjba mehettem” akkor bizonyos kötelezettségeket is kell vállalnia, pontosabban azt, hogy utána már nem vállalhat munkát. Cserébe azonban teljes öregségi nyugdíjban részesül és pihenéssel valamint a családjával töltheti a nyugdíjas éveit. Kik tartoznak a program célcsoportjába? Azt írja a hivatalos közlemény, hogy a legalább egy hónapja nyilvántartott álláskereső nők csoportjába azok tartoznak, akik már betöltötték a 60. életévüket. Ők pedig anélkül beléphetnek a programba, hogy tekintetbe vennék a jogosultsági idejüket. Továbbá azok tartoznak még ide, akik 55. évüket töltötték be. Ebben az esetben minimum 37 év jogosultsági idővel kell rendelkezniük a nőknek, hogy a célcsoport részévé váljanak. Ezek mellett még azt írja a hivatalos közlemény, hogy fontos foglalkozni a program elemeivel, azaz a munkaerő-piaci szolgáltatásokkal és a bérköltség támogatással is.

A hivatalos források részletesen ismertetik a programot és minden szükséges információt feltárnak az érdeklődők előtt. Ezért is kell megnézni, hogy pontosan hogyan részesülhet a programban és milyen feltételeknek kell megfelelnie. Amit még mindenképp meg kell említeni, hogy a program megvalósítói között azok a munkaadók is jelen vannak, akik a támogatott foglalkoztatás által biztosítják a hiányzó jogosultsági időt, a 40 évből. Végezetül külön kitérnek arra is, hogy annak érdekében, hogy csökkentsék a program holtsúlyát, a program célcsoportjába tartozó személyek munkanélkülivé válását megelőző, utolsó munkáltatója számára nem állapítható meg támogatás az érintett részére. Azt írja a hivatalos közlemény, hogy kötelezően minden feltételnek meg kell felelni, így hát roppant fontos, hogy mindenki részletesen és alaposan utána járjon az információknak, amelyek szükségesek a korai nyugdíjba vonuláshoz.

Bombagyar