Hatalmas népszerűségnek örvend a Tatratea

Tatratea

A korábban Tatranský čaj néven ismert ital nagyon népszerű szlovák alkohol, amit különböző gyógynövényekből készítenek. Története egészen régre nyúlik vissza, amikor a Magas-Tátrában élő emberek gyógynövényes forró teát kínáltak a hegyi túrákról megfázva érkező vendégeiknek. Minden családnak megvolt a saját Tatratea receptje, de a likőr neve mindenütt ugyanaz volt, Čaj.

A Tatratea likőr a Karloff szakemberei által gondosan kiválasztott természetes összetevőkből készül. 2003-ban egy szlovák cég továbbfejlesztette a Tatratea receptjét és piacra dobta a felújított italt. Ma a prémium szegmensben elegáns, termosz alakú üvegekben kerül forgalomba, amelyek közepén egy nagy T betű szerepel. Ez a keserédes, melegítő hatású likőr 27 összetevőből készül, például fekete teából, fahéjból, szegfűszegből és különböző gyümölcspárlatokból.

A végső kompozíciót 6 hétig érlelik, így az ital íze még gazdagabbá válik. A mai napra 14 féle típust állítanak elő különböző alkoholtartalommal és ízesítéssel. A legnépszerűbb a Tatratea Original, 52% alkoholt tartalmaz és keserédes ízű. Előállításához a Tátrában termő gyógynövények mellett tealeveleket, cukrot, ízesítő esszenciákat és kismennyiségű erdei gyümölcslevet használnak.

A 62% már jóval erősebb és édesebb változat, míg a legerősebb a 72% Outlaw keserű aromájú. Említést érdemel még a 42% White, aminek az előállításához fehér teát és őszibaracklevet használnak. Hagyományosan tisztán, étkezés után, emésztésserkentő italként fogyasztják, nyugodtan kortyolgatva egy-egy cseppet, kevés jég hozzáadásával. Mindenképpen meg kell kóstolni, hiszen az egyedi aromájával bárkit képes levenni a lábáról.

seditor