Figyeljünk nagyon a penicillin allergia tüneteire!

penicillin allergia tünetei

Néha pont olyan dolgokra lehetünk érzékenyek, amiket a gyógyításunkra használnak. Ilyen lehet, amikor hirtelen penicillin allergia tünetei jelennek meg rajtunk, amire lehet, hogy soha nem gondoltunk volna. Ez a fajta allergia egy abnormális reakció az egyik leggyakoribb antibiotikumra, ami mondhatni, elég kényelmetlen szituációkhoz vezethet.

A problémát akkor szokták észrevenni, amikor csalánkiütésre hasonlító foltok jelennek meg a beteg testén, ami megállás nélkül viszket. Ez azonban az enyhébb tünetek közé tartozik, de sokszor a penicillin allergia tünetei sokkal veszélyesebb formában jelentkeznek. Az anafilaxia életveszélyes lehet, több szervet is érint, teljesen érthető tehát, hogy biztosra kell mennünk a kivizsgálások során. Az a legrosszabb, amikor valakit soha nem kezeltek antibiotikummal, mivel így nem is sejti az esetleges allergiát.

Fontos megjegyezni, hogy a csalánkiütések mellett, a penicillin allergia tünetei más módon is jelentkezhetnek. A leggyakoribbak közé tartozik a sima bőrkiütés, a viszketés, a láz, a duzzanatok, a légszomj, de akár az orrfolyás is. Ha anafilaxiáról van szó, akkor az emberek egy fulladozó embert látnak maguk előtt, pedig ez sem így szokott történni.

Tény és való, hogy a torok összehúzódása miatt a beteg nehezebben kap levegőt, de emellett megjelenhet a hányás és a hasmenés, a szédülés, a gyors pulzusszám, sőt, az eszméletvesztés is. Ha mindez nem lenne elég, akkor vannak olyan ritka reakciók, amelyek csak napokkal vagy hetekkel később jelentkeznek, így sokan nem is gondolnak a penicillin allergia tüneteire, hanem más betegségre asszociálnak. Ha sejtjük, hogy allergia áll a háttérben, akkor forduljunk orvoshoz!

seditor