Erdély időjárás nagyon változatos

Erdély időjárás

A szóban forgó város a turisták egyik kedvenc célpontja. Erdély időjárás tekintetében rendkívül változatos, évszakoktól függően. Tudni kell, hogy kontinentális éghajlatú, azonban nyugaton az atlanti-óceáni hatások érvényesülnek. Közép-Európában a Kárpát-medence keleti részén található. Meg kell említeni, hogy a középkorban a Magyar Királysághoz tartozott.

A legalacsonyabb pontja Orsova mellett van, körülbelül 65 m tengerszint feletti magasságban. A legmagasabb pontja pedig a Déli-Kárpátokban, pontosabban a Fogarasi-havasokban lelhető fel 2544 m-es magasságban. Az Erdély időjárás hasonló az Alföldéhez. Az évi közepes hőmérsékletingadozást illetően, júliusban 19 C fok körüli a hőmérséklet, télen januárban pedig -3 és -4 C fok.

Az évi középhőmérsékletet minden esetben a domborzat határozza meg, ahogy a csapadék elosztását is. A medence központja, vagyis a mezőség átlagosan 500-600 mm csapadékot kap. A peremeken ez a mennyiség már 700 mm feletti. Az Erdély időjárás kapcsán meg kell említeni, hogy a kora nyári hónapok a legcsapadékosabbak, az ősziek pedig a legszárazabbak.

A hótakaró a központi részen 40-60 napig tart ki, a peremeken pedig 100-120 napig van jelen. Általánosságban elmondható, hogy a folyók kétévenként 30-60 napra fagynak be. Erdély időjárás módosító tényezője a domborzat, ami a nyugati szélirányt nagyban befolyásolja. Ha előre szeretné megtudni, hogy milyen időre számítson, akkor töltse le a telefonjára az ehhez kellő applikációt! Ha ez megvan, akkor bármikor megtekintheti az előrejelzéseket.

seditor