Dióhéjban a hibrid inverter előnyeiről

hibrid inverter

A napelemes rendszerek előnyei vitathatatlanok. A zöld energiatermelés nagyágyúit egyre szélesebb körökben ismeri meg a nagyközönség. Ez cseppet sem meglepő, hiszen azokról valóban csak szuperlatívuszokban nyilatkozhatunk. A technológia rohamléptékű fejlődése a napelemek vonatkozásában is megmutatkozik, így jöhetett létre többek között a hibrid inverter is. A modern hibrid rendszerek praktikus akkumulátorral vannak felvértezve.

A működésük során termelt plusz energia elraktározására a szóban forgó akkumulátor segítségével nyílik lehetőség. Köztudott tény, hogy a szolár panelek a napsütéses órákban üzemelnek a legoptimálisabban, hiszen ez számukra előnyös körülmény: így minél több energiát képesek előállítani a zavartalanul áradó napfény jóvoltából. Ezzel párhuzamosan, a kevésbé napsütéses órákban a hatékonyságuk némileg visszaszorul.

Szerencsére, azonban az optimális körülmények között megtermelt energia ezekben az időszakokban is az adott háztartás lakóinak rendelkezésére áll, hála a hibrid inverternek. Persze az akkumulátor tárolási kapacitása sem végtelen. Mi történik akkor, ha megtelik? Ezen a ponton nyer relevanciát a hibrid inverter másik fantasztikus tulajdonsága.

Ha az akkumulátor már csordultig tele van árammal, a hibrid inverter a továbbiakban megtermelt áramot a hálózatba vezeti át. Későbbi felhasználás céljából, igény szerint ez az energia a központi hálózatból bármikor visszakérhető. Fontos azonban tudni, hogy az akkumulátorral ellátott rendszerek nem teljesen függetlenek a környezeti hatásoktól, pláne nem a hálózattól. Ez azt jelenti, hogy az áramkimaradás alatt ezek az egységek sem működnek.

seditor