A budafoki pezsgő alapja a kiváló bor

Budafoki pezsgő

Hazánkban nemcsak a borászat kiemelkedő, de a pezsgőkészítésnek is van hagyománya. Köztudott, hogy az alapokat Törley József helyezte le, még az akkori Monarchiában. Azonban elgondolkodott már azon, hogy mitől annyira különleges a budafoki pezsgő? Nos, a válasz roppant egyszerű. A tájnak olyan adottságai vannak, ami remek a szőlőtermesztéshez, illetve a pezsgőkészítéshez.

Budafokon a talaj rendkívül gazdag tápanyagban, mindemellett a termés sok napfényt kap és meleget. Anno ezt ismerte fel Törley József, ezért is vásárolt a mai XXII. kerületben telket, ahol megalkotta a budafoki pezsgőt. Köztudott, hogy a habzó italnak az alapanyaga bor, tehát lényegében véve remek borokat kellett előállítani, amit később tovább erjesztettek és finomítottak, majd ellátták szén-dioxiddal.

Természetesen azóta a Törley vállalatnak voltak nehezebb időszakai, azonban olyan is megfordult, hogy nagymennyiségben kellett szállítani a kiváló budafoki pezsgőt külföldre. A magyar családok a mai napig a Törley pezsgőt választják, amikor ünneplésről van szó.

Bombagyar