Bruttó nettó fizetés megállapítása

Brutto netto fizetes

Az alkalmazottak tudni szeretnék, hogy a bruttó bérükből mennyit kapnak majd kézhez a különféle járulékok levonását követően. Azonban, ennek nem olyan egyszerű a kiszámítása. A bruttó nettó közötti különbség megállapításához jól jön egy olyan kalkulátor, amelybe csupán néhány számot kell beírni. Nincs szükség semmilyen matematikai tudásra, mert a program minden számítást elvégez.

Nem csupán a munkavállalók dönthetnek a használata mellett, hanem a munkáltatók is, hiszen így objektívebb képet kapnak a munkaerőpiaci helyzetről. A bruttó nettó fizetés tisztázása után a két fél jobban megbízik majd egymásban. Szerencsére, a kalkulátor letöltése ingyenes az excelmester.hu weboldalon. Először is, a táblázatban fel kell tüntetni a bruttó bér összegét.

Ezt követően ebből levonásra kerül a személyi jövedelemadó, valamint a nyugdíjbiztosítási, az egészségpénztári és a munkaerőpiaci járulék. Persze figyelembe kell venni a bruttó nettó kiszámításánál azt is, hogy van-e olyan tényező, amelyik csökkenti az adóalapot. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a munkavállalónak járhat valamilyen adókedvezmény. Például, a friss házasok és a családosok kapnak valamennyi engedményt az államtól. A kalkuláció végén kiderül, hogy mennyi pénz marad a dolgozók zsebében.

A munkáltatók is tudni fogják, hogy mivel kell számolniuk. A bruttó nettó fizetés között valószínűleg óriási különbség lesz, mivel Magyarországon elég magasnak számítanak az adóterhek. Ennek ellenére senkinek sem szabad belemennie olyan helyzetekbe, amikor nem jelentik be, vagy amikor a fizetése egy részét zsebbe kapja. A bruttó nettó számítást követően mindenkinek el kell döntenie, hogy megéri-e alkalmazottnak lennie, vagy inkább vállalkoznia kellene. A munkáltatók is átgondolhatják, hogy hány alkalmazottat tudnak foglalkoztatni törvényes keretek között. Az Excelmester egyébként más esetekben is tud segíteni, ha éppen üzleti számításokra lenne szükség. A bruttó nettó kiderítésén túl például az is megtudható, hogy egy évben hány nap szabadság jár egy munkavállalónak.

Bombagyar