Az eladó festmények árainak változása

Eladó festmény
Eladó festmény

A szép művek árát sok minden befolyásolja. Egy eladó festmény lehet eredeti vagy hamisítvány, mégis sok másolat is rendkívül értékes lehet. A művész története, híressége, többi művei, műveinek ritkasága és még sok környezeti tényező befolyásolja a festmények, szobrok és más művészi kellékek értékét.

Egy régi Rembrandtnak szép ára van, mégis ugyanattól a művésztől lehetnek különböző árú képek, hiszen keresettségtől, a mű keletkezésének behatárolásától és a művész esetleges elrejtett mondanivalójától.

Legtöbb mű a környezet hatására alakul, ez így van a versekkel, könyvekkel, festményekkel. A környezet és a művészt erőhatások változtatják a reakcióit, érzelemvilágát és az alkotásra való hajlamot is. Egy eladó festmény árához nagyban hozzájárulnak az ilyen tényezők ismerete.

A neves és drága darabokat aukciókon, kiállításokon árulják, díjazzák őket és sokszor minőség ellenőrzés alá vetik őket. Egyes híres darabokat le is másolnak és csak azokat mutatják meg az embereknek, míg az eredeti példányok őrizve vannak elzárt környezetben.

Bombagyar