Alapos körültekintést igényel a vályogház felújítás házilag

vályogház felújítása házilag

Egyre többen kíváncsiak arra, hogy miként történik a vályogház felújítás házilag. Ha végig gondoljuk ez felettébb érdekes, hiszen napról-napra egyre modernebb megoldások és technológiák látnak napvilágot az építő iparban is. Mégis úgy tűnik, hogy kezdünk visszatérni a gyökerekhez? Elvégre az őseink túlnyomó részt vályogházakban éltek, amik számos előnnyel rendelkeznek.

Megéri a vályogház felújítás házilag

Egyrészt azért, mert felfogható egyfajta csapatépítő elfoglaltságnak, hogyha a család apraja nagyja azon fáradozik, hogy felújítsa álmai rusztikus, hétvégi házát. Aki valamelyest jártas ezen a téren, az nyilván sejtheti, hogy a vályogház felújítás házilag nem úgy történik, mint egy panellakásé vagy egy téglából épült családi házé.

De akkor mégis miként valósítható meg a vályogház felújítás házilag? Ha feltesszük magunkban ezt a kérdést, akkor legyen rá az a válasz, hogy először kikérjük egy szakember véleményét és csak utána látunk neki a munkálatoknak. A vályog az teljesen más tulajdonságokkal rendelkezik, mint a tégla vagy a beton.

Nagyon jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Aki volt már vályogházban az tudja, hogy télen felfűtve nagyon jól tartja a meleget és nyáron kellemes hűvöst biztosít. Sajnos van gyenge pontja is, ami nem más, mint a nedvesség. Hogyha a falak felszívják a talajvizet, az károsítja a szerkezetét, amitől málladozni kezdhet a burkolat.

A vályogház felújítás házilag kivitelezhető ugyan, de fontos tisztában lennünk minden lényeges tényezővel ezzel kapcsolatban. Az egyik legfontosabb, hogy a falakra nem kerülhet vízzáró réteg, mert ez megakadályozza a falak szellőzését, ami penészedéshez vezethet.

seditor