A történelem hírességeinek utolsó étkezései – 1. rész

Hírességek utolsó étkezése
Hírességek utolsó étkezése

Ma már a történelem az élet rengeteg területére kiterjed, így nemcsak a nagy jelentőségű eseményekről kaphatunk képet, hanem az olyan mindennapi részleteket is megismerhetjük, mint például, hogy mit ettek a különböző nagy történelmi alakok. Például Hitler betartotta a szigorú vegetáriánus diétáját még halála előtt is, pedig tudta, hogy öngyilkos lesz, mások nem tudhatták, hogy jön a vég, így egyszerűen étkeztek, mások pedig, mintha megérezték volna a végzetet, hatalmas lakomát csaptak. Az összeállításban szerepet kap több történelmi híresség is az ókortól kezdve egészen a jelenkorig.

 

Nagy Sándor lakomáiról már életében híressé vált, ezek a tivornyák több napig tartottak általában. A malária miatt i.e. 323-ban még hidegrázás gyötörte kora nyáron, ám beleegyezett, hogy barátja, Médiosz óriási lakomát szervezzen meg Babilonban a tiszteletére. Többek között mézes kéregben lévő báránysült, kardhal édes-savanyú mártással, valamint mézes-boros füge volt a menüben. Ám ez volt az alkalom, hogy a több napos étkezésből, tivornyából idejekorán kiszállt a hódító, hiszen közben életét vesztette.

 

Julius Caesar még az utolsó vacsorája alatt is dolgozott. Erre az alkalomra i.e. 44. március 14-én került sor, amikor is a császár tíz másik szenátorral folytatta le az étkezést Marcus Lepidus házában. Többek között tengeri kagyló, párolt bárányhús, valamint nagy garnélarák is az asztalra került, Caesar azonban inkább a munkával volt elfoglalva. Másnap reggel szokásos étkezésre került sor, a reggeli ropogós kenyérből, mézből, citromléből és olívaolajból állt. Elindult ezután a Curia épülete felé, majd a szenátus ülésén ellenségei megölték.

Bombagyar