A tea jót tesz a szívnek

A tea pozití1v hatásai
A tea pozitív hatásai

Úgy tűnik, hogy a teának döntő hatása van a szív- és érrendszeri elhalálozások csökkentésében – egy 35000 személyt bevonó hollandiai kutatás erre az eredményre jutott. A vizsgálatot Dr. J. Margot de Koning Gans (Egyetemi Orvosi Centrum, Ultrecht), valamint kollégái végezték el. A tanulmány társszerzője Dr. Yvonne T van der Schow, aki konkrét összefüggésekbe hozta a teafogyasztást, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket.

 

A számadatok azt mutatják, hogy akár napi 3-6 csésze tea elfogyasztásával is 50 százalékkal csökken az ilyen betegség következtében létrejött elhalálozások aránya, azonban azoknál, akik naponta több mint 6 csészével ittak, ennél is sokkal kisebb százalékban volt jelen ez a kockázati tényező. Természetesen nem mindegy, hogy milyen teát fogyasztunk, hiszen a munka szerzői kihangsúlyozták, hogy az eredményeik a fekete teával kapcsolatosak, illetve erre igazak, hiszen a hollandok túlnyomó többsége ilyen típusú teát fogyaszt. Egy ellenőrzött kérdőív segítségével figyelték a több mint 35000 személyt 13 éven keresztül, többek között figyeltek a tea- valamint kávéfogyasztási szokásokra, de természetesen a különböző szív- és érrendszeri betegségek előfordulására is.

 

A pontos hatásmechanizmusokat még nem sikerült megfejteniük a szakembereknek, azonban arra rá tudtak világítani, hogy a tea flavonoidokat tartalmaz, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek. A chatechin nevű flavonoid megtalálható úgy a fekete, mint a fehér, valamint a zöld teában, ezeknek pedig számos pozitív hatása ismert, például csökkenti a gyulladásokat és a véralvadást.

Bombagyar