A rossz felszívódás ételintolerancia is lehet

ételintolerancia

Egy állapot, aminek az alapja bélműködési probléma. Nem keverendő az ételallergiával! Míg ez utóbbit a szervezet kóros immunválasza okozza, az ételintolerancia egy emésztőrendszeri gond. Tünetei között van a puffadás, a gyomorfájdalom, a hányinger, a hányás és a gyomorégés is. Néha társul még hozzá fejfájás, ingerlékenység is.

Amikor ezek a tünetek étkezés után jelennek meg, ajánlott orvoshoz fordulni, mert valószínűleg ételintolerancia áll a háttérben. A kezelése azzal indul, hogy ki kell zárni, milyen étel vagy alapanyag okozza a tüneteket. Ha ez megvan, akkor annak elhagyásával máris jobban leszünk. Leggyakrabban a tej a bűnös vagy a laktóz, ami más néven a tejcukor.

Laktóz érzékenység esetén a laktáz nevű enzim az, ami nem működik rendesen vagy hiányzik a szervezetből. Ez megoldható annyival, hogy átállunk a laktózmentes étrendre. Manapság már rengeteg laktózmentes sajt, tejtermék elérhető, ha pedig valakinél a tej a gond, akkor növényi tejek, sajtok kitűnő alternatívként szolgálhatnak.

Sajnos egyre többféle ételintolerancia alakul ki, a tej mellett, lehet valaki érzékeny a gyümölcscukorra, a hisztaminra vagy a gluténra. Ezek általában nem életveszélyesek, de igencsak meg tudják keseríteni az ember napjait. Ha néhány tünet előbukkan, akkor mindenképpen ajánlatos életmódot változtatni és diétára állni.

Ha az ételintolerancia jelen van az életünkben, mindenképpen figyeljünk rá, tartsuk karban a testünket! Ha ilyen esetben nincs felügyelve, akkor bizony nagyobb baj is lehet belőle! Az emésztőrendszeri problémák hosszú távú fennmaradása jelentősen ronthatja az életminőséget és a mindennapi életvitelt.

Az étel allergiák megnehezítik a mindennapokat

A genetikai hajlam, a környezeti hatások, a korai életkori expozíció az élelmiszerekhez, az emésztőrendszer állapota és a táplálkozási szokások, mind-mind fontos szerepet játszanak a kialakulásukban. Az étel allergiák egyre gyakoribb problémát jelentenek a modern társadalomban és bármely életkorban jelentkezhetnek.

Az ismertetőjelek széles skálán mozognak és egyénenként változhatnak. A diagnosztizálásához általában allergiateszteket végeznek, amelyek segítenek azonosítani az érzékenységet kiváltó élelmiszereket.

Az allergológusok ezeknek a teszteknek köszönhetően képesek megállapítani, hogy az immunrendszer miként reagál bizonyos élelmiszerekre és ez alapján pedig meghatározzák a kezelési tervet. Fontos megjegyezni, hogy az étel allergiák súlyossága változó lehet. Néhány alkalommal a reakciók csak enyhe panaszokat okoznak, míg más esetekben életveszélyesek lehetnek és azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Az IBS bél szindróma nem vehető félvállról

Rengeteg ember életét keseríti meg ez a krónikus bélbetegség, hiszen számos kényelmetlenséget okozhat. Az IBS bél szindróma jelei sokfélék lehetnek és jelentősen változhatnak. Általánosságban azonban elmondható, hogy a hasi fájdalom, a görcsök, a puffadás, a székletürítési zavarok, mint a székrekedés vagy a hasmenés, a gyakori tünetek közé sorolható.

Ezek a panaszok jelentősen befolyásolhatják a mindennapi életet és a közérzetet. Ami a terápiát illeti, sokszor többlépcsős és egyedi megközelítést igényel. Az életmódbéli változások alapvető szerepet játszanak az IBS bél szindróma kezelésében.

A rendszeres testmozgás, a megfelelő hidratáltság fenntartása és a stressz csökkentése által enyhíthetőek a panaszok és javítható az életstílus. Fontos, hogy az érintettek támogatást keressenek és ne féljenek segítséget kérni az orvosuktól vagy más egészségügyi szakembertől. Meséljék el milyen problémákat tapasztalnak, hogy könnyebben meghatározásra kerüljön a kezelési terv.

A kontaminált vékonybél szindróma tünetei rontják az életvitelt

A diagnosztizálása sokszor kihívást jelenthet, mivel a jelei hasonlóak lehetnek más emésztőrendszeri betegségekhez. A kontaminált vékonybél szindróma tünetei közé tartozik a fokozott gázképződés és a puffadás. Székletürítési gondok is jelentkezhetnek, ami szintén nagyon kellemetlen. Emiatt az érintettek gyakran érzik magukat kiszolgáltatottnak és ez további stresszt, szorongást okozhat.

Az emésztőrendszerben zajló folyamatok rendellenességei miatt hasi fájdalom tapasztalható. A felszívódási zavarok miatt kialakuló tápanyaghiány pedig gyakran vezethet fáradtsághoz és kimerültséghez. A túlzott baktérium-jelenlét a vékonybélben megakadályozhatja a megfelelő tápanyagok felszívódását, ezáltal további egészségügyi gondokhoz vezethet.

A kontaminált vékonybél szindróma tünetei, a megfelelő kezelés mellett, életmódbéli változtatásokkal is enyhíthetőek. Lényeges, hogy fokozatosan és tudatosan vezesse be az új szokásokat, hogy a szervezet kellően tudjon reagálni a változásokra. Ha bármilyen kérdés vagy aggály merül fel, mindig érdemes konzultálnia a kezelőorvosával!

seditor