A rossz felszívódás ételintolerancia is lehet

ételintolerancia

Egy állapot, aminek az alapja bélműködési probléma. Nem keverendő az ételallergiával! Míg ez utóbbit a szervezet kóros immunválasza okozza, az ételintolerancia egy emésztőrendszeri gond. Tünetei között van a puffadás, a gyomorfájdalom, a hányinger, a hányás és a gyomorégés is. Néha társul még hozzá fejfájás, ingerlékenység is.

Amikor ezek a tünetek étkezés után jelennek meg, ajánlott orvoshoz fordulni, mert valószínűleg ételintolerancia áll a háttérben. A kezelése azzal indul, hogy ki kell zárni, milyen étel vagy alapanyag okozza a tüneteket. Ha ez megvan, akkor annak elhagyásával máris jobban leszünk. Leggyakrabban a tej a bűnös vagy a laktóz, ami más néven a tejcukor.

Laktóz érzékenység esetén a laktáz nevű enzim az, ami nem működik rendesen vagy hiányzik a szervezetből. Ez megoldható annyival, hogy átállunk a laktózmentes étrendre. Manapság már rengeteg laktózmentes sajt, tejtermék elérhető, ha pedig valakinél a tej a gond, akkor növényi tejek, sajtok kitűnő alternatívként szolgálhatnak.

Sajnos egyre többféle ételintolerancia alakul ki, a tej mellett, lehet valaki érzékeny a gyümölcscukorra, a hisztaminra vagy a gluténra. Ezek általában nem életveszélyesek, de igencsak meg tudják keseríteni az ember napjait. Ha néhány tünet előbukkan, akkor mindenképpen ajánlatos életmódot változtatni és diétára állni. Ha az ételintolerancia jelen van az életünkben, mindenképpen figyeljünk rá, tartsuk karban a testünket! Ha ilyen esetben nincs felügyelve, akkor bizony nagyobb baj is lehet belőle!

seditor