A merülő szivattyú gyakran választott eszköz

A merülő szivattyú felépítése
A merülő szivattyú felépítése

Sokan úgy gondolják, hogy a merülő szivattyú és búvár szivattyú ugyanaz. Lényegében igaz, ám azt tudni kell, hogy a kialakításuk sokban különbözik. Mindegy, hogy a szivattyúzásnál az ember melyiket választja, de a tökéletes végeredmény érdekében, a merülő szivattyú egyedibb megoldás lehet. Érdemes kifejteni, hogy mit is jelent ez a szerkezet, hogyan működik és mikor érdemes használni. Ez az eszköz egy olyan hermetikusan lezárt gép, amit teljes mértékben a víz alá merítenek a szivattyúzáskor és egy olyan erős motorral rendelkezik, amelyik a szivattyú testéhez van csatlakoztatva.

Ezeknek a tulajdonságoknak a köszönhetően, a nemkívánatos kavitáció kiiktatható. Ez akkor fordul elő, amikor az üzemi vízszint és a felszín között sok az eltérés. A merülő szivattyú a hagyományos eszközökkel ellentétben, a folyadékot a felszínre nyomja és nem pedig szívja. Ezért is mondhatóak ezek hatékonyabb szerkezetnek, amelyek teljesítménye sokszor utolérhetetlen. Bizonyos esetekben csakis ez a szerkezet jelenti a biztos kiutat.

A merülőszivattyú működése kimondottan egyedi jelleggel bír, ugyanis ez kettős membránnal rendelkező gép, ezt a két részt pedig a központi tengely kapcsolja össze. A szerkezetben található membránlapok a folyadékkamrát vagy levegőkamrát teljes egészében elválasztják egymástól. Működésének egyik alappillére, hogy az egyedi levegőszelep felel a beáramló levegő teljes irányításáért. Amikor a sűrített levegő a levegőkamrába jut, a membránt eltolja, aminek következtében a másik membrán is eltolódik, ami által a szívóhatás létrejön, így a folyadék a szerkezetbe áramolhat.

A folyadék a folyadékkamrából nagyon gyorsan kiszorításra kerül, ugyanis a levegőszelep átváltása után, a membrán ellenkező iránya tolódik el. A merülőszivattyú fejlesztésének elve számtalan esetben bizonyította, hogy igazán csúcstechnológiás és csak kevés ilyen szerkezet tudta vele felvenni a versenyt. Amikor szivattyúzásról van szó, akkor a tapasztalt szakemberek csakis a merülőszivattyú fajtát ajánlják.

Bombagyar