A kisméretű szélgenerátor a megújuló energiatermelés kulcsa

https://www.zoldfulprogram.hu/hosszu-elettartamu-napelemes-kandelaber/

Napjaink fontos törekvése a megújuló energiaforrások minél szélesebb körben való felhasználása mind környezetvédelmi, mind takarékoskodási megfontolásból. A kisméretű szélgenerátor alkalmas magánházak, kisebb céges objektumok esetében a villamosenergia termelésére. A zöld megoldások preferálóinak a kisméretű szélgenerátor alkalmazása tehát a legtisztább módja lehet a megújuló energiatermelésnek.

A kis méretű szélgenerátor vitathatatlan előnye, hogy nem foglal nagy helyet, működése közben nem szennyezi a környezetet, hiszen nem bocsát ki káros anyagot és az üzemeltetése nem napszakhoz kötött. Teljesítménye 5 kWh és 50 kWh között mozog, amely elégséges lehet a kisebb háztartásoktól a nagyobb irodaépületek energiaigényének kielégítésére, de létezik igazán kis teljesítményű, 1-2 kWh-s kisméretű szélgenerátor is alacsonyabb energiaigényű háztartásokba.

Amennyiben a háztartásunk energiatermelését a szél energiájának hasznosításával szeretnénk biztosítani, a szélerőmű építése is jó megoldás lehet. Nem újkeletű találmányról beszélünk, az emberiség már évszázadokkal ezelőtt kihasználta a szélmalom, a házi szélerőmű adta lehetőségeket. Később azonban a villanyvezeték hálózat kiépítésével háttérbe szorult a házi szélerőmű jelentősége, viszont napjainkban ismét aktualitást nyert.

A házi szélerőmű építése manapság is megtérülő beruházás lehet a drasztikusan megemelkedett energiaárak miatt, a kiépítési költsége pedig lényegesen kisebb, mint mondjuk a napelemek telepítésének. A házi szélerőmű telepítése előtt azonban érdemes megvizsgálni, hogy a telepítés helyén a megfelelő szélerősség rendelkezésre áll-e a berendezés működtetéséhez.

Manapság már fűtés terén sem muszáj csak a hagyományos technológiákra hagyatkozni, a fa és a gáz mellett a napenergia hasznosítására is van lehetőség. A napelemes fűtés az olyan alacsony energiaigényű fűtési rendszerek esetében lehet ideális megoldás, mint például a padlófűtés.

A napelemes fűtés másik lehetséges kiaknázása infrapanel használatával is történhet, amely a kapacitásától függően akár az egész ingatlanra vagy csak egyes egységek fűtésére alkalmazható. Mivel a napenergia végtelen mennyiségben rendelkezésre áll, megújuló energiaforrásként a napelemes fűtés biztosítására korlátlanul használható. A napelemes fűtés rendszer kiépítésének vannak ugyan költségei, ez a befektetés azonban hosszútávon garantáltan megtérül és megmutatkozik az alacsony fűtési számlánkon.

Az egekbe szökött energiaárak is indokolttá teszik az utcai közvilágítás újragondolását is. Itt szintén előtérbe kerülnek a különböző energiatakarékos megoldások, a napelemes kandeláber kiváló példa erre. Ezek a lámpatestek amellett, hogy maximálisan környezetkímélőek a megújuló energia hasznosítása miatt, megjelenés szempontjából is modern és esztétikus benyomást keltenek.

A napelemes kandeláber a kiépítését tekintve is sokkal egyszerűbb a hagyományos villanyoszlopénál, és a hatásfoka is rendkívül kedvező. A napelemes kandeláber működése nem igényel villamos áramot, csupán a nap energiáját hasznosítva működik, amelyet speciális solar akkumulátor segítségével tárol. Működtetése nem jár különösebb költséggel, a karbantartásmentes zselés technológiának köszönhetően.

seditor