A futás kutyával mikortól kezdhető el? – Tippek a gazdiknak!

Futás kutyával

A futás kutyával mikortól ajánlott kérdéskör sokakat foglalkoztat. Ez kiváló kikapcsolódás, ami egyaránt kedvez a gazdinak és az ebnek. Kiváló lehetőséget kínál arra, hogy mindketten megtapasztalják a mozgás örömét. Sokkal egészségesebb és életvidámabbak azok a kutyusok, akik rendszeres testmozgást végeznek. Viszont nem mindegy, hogy milyen szabályok szerint történik a futás kutyával, amikre érdemes odafigyelni.

A futás kutyával mikortól ajánlott?

Tény, hogy a kutyusok minél korábban ismerkednek meg valamivel, annál könnyebben tanulnak bele. Érdemes korán elkezdeni a dolgot, de nem szabad túl korán belevágni, mert a futás kutyával jelentős fizikai megterhelést jelent az állatoknak. Értelemszerűen, egy kölyökkutya még nem rendelkezik olyan képességekkel, mint egy felnőtt eb. Ezt fontos szem előtt tartani mielőtt elkezdenénk a betanítást.

Arra a kérdésre, hogy a futás kutyával mikortól ajánlott, az a legjobb válasz, hogy 6 hónapos kor előtt nem érdemes elkezdeni. Féléves korig inkább a játékos mozgás javasolt, majd ezt követően szép fokozatosan lehet szoktatni a kutyusokat a futáshoz.

Kényelmes megoldás a kutyaajtó készítése házilag

Ahogyan a futást, ennek a használatát is meg kell tanulniuk az ebeknek. Egy kutyaajtó házilag bármikor elkészíthető, minden különösebb nehézség nélkül. Használhatunk hozzá plexit vagy más, valamilyen merev, mégis könnyű, de ellenálló anyagot. A kutyaajtó készítése házilag nem eszközigényes folyamat. A szükséges szerszámok könnyen beszerezhetőek, hacsak nem találhatóak meg már eleve a műhelyben. Az ajtó méretre vágásához, illetve a nyílás elkészítéséhez használhatunk szúrófűrészt vagy orrfűrészt. Hogyha még növésben van a kutyus, akkor az ajtó méretét úgy készítsük el, hogy mekkora lesz majd az állat.

A kutyaajtó házilag kivitelezve akkor a legegyszerűbb, ha megvásárolunk egy kész terméket és azt építjük az ajtólapba. Így biztosak lehetünk abban, hogy minőségi és esztétikus ajtón keresztül járhatnak ki és be a kedvenceink. A nyílás kialakítása során kövessük az útmutatóban leírtakat, a tökéletes végeredmény érdekében! Egy modern kutyaajtó házilag történő beépítésével a szigetelés is megoldottnak tekinthető, mert a gyártók manapság már erre is gondolnak.

Felkészülés a legrosszabbra – egy idős kutya utolsó napjai

Amikor már nem érdekli a futás és a kutyaajtón is egyre kevesebbszer jár ki és be, akkor okunk lehet az aggodalomra. Lehet, hogy csak éppen nem érzi jól magát, de előfordulhat, hogy egy idős kutya utolsó napjai tárul a szemünk elé.

A legalapvetőbb tünet ilyenkor az elzárkózás, elvonulás. A vadonban a túlélés érdekében nem szabad jelét adni a gyengeségnek, ezért sok állat inkább elvonul, elbújik, amikor érzi, hogy közeleg a vég. Valószínűleg ez az ösztön maradt meg a kutyusokban is, ahogy a macskák is jellemzően félrevonulnak, amikor érzik az életük végét.

A nehézlégzés is egy tipikus tünet, ahogy a nyugtalanság és az ingerlékenység is erre utalhat. Ha az eb a napi rutinját megváltoztatja, akkor megtörténhet, hogy az idős kutya utolsó napjai meg vannak számlálva. Nem akar kimenni sétálni, étvágytalan, nem érdekli az étel stb.

Labrador kutyaház méretek a kényelem érdekében

Talán azt gondolhatnánk, hogy mindegy mekkora házat választunk a kutyusnak, pedig a kutyaház méretek merőben meghatározzák az ebek komfortérzetét. Egyáltalán nem mindegy, hogy a labrador kutyaház méretek közül melyik kerül kiválasztásra. A minél nagyobb annál jobb elv talán elsőre jónak tűnhet, viszont ez egyáltalán nincs így. Ráadásul a kutyaház méretek az árat is merőben befolyásolják. Persze, akinek van egy kis érzéke a barkácsoláshoz, az saját kezűleg is elkészítheti a szeretett kutyusának az otthonát.

Bizonyos kutyafajták szeretnek szétterülve feküdni, igénylik a tágas tereket, míg a kutyusok másik része inkább összekuporodva alszik. Ebben az esetben az számít ideálisnak, ha éppen kitölti a rendelkezésre álló teret. Tehát a labrador kutyaház méretek is ennek alapján kerülnek kiválasztásra.

Általánosságban elmondható, hogy a labrador kutyaház méretek egy 40 kg-s eb esetében a következők: hossz x szélesség x magasság: 84 x 56 x 49cm. Ez a méretezés alkalmas az amerikai staffiknak, a magyar és német vizslának, a golden retrievernek, a belga juhásznak és sok más hasonló testmérettel rendelkező fajtának. A kutyaház méretekkel kapcsolatban a legjobb, ha megkérdezünk egy szakembert vagy utánanézünk az interneten.

seditor