A benzinár miatt pörög a kiskereskedelem

A kiskereskedelem és a benzinár kapcsolata
A kiskereskedelem és a benzinár kapcsolata

2014 novemberében olyan információk jelentek meg a szaklapokban, hogy a magyar kiskereskedelem újra növekedett, ez sorozatban a tizenhetedik növekedés. Számos tényezőben keresendő a kiskereskedelem folyamatos növekedése, ilyen módon való pörgése, azonban a benzinárak csökkenése a legfontosabbak között vannak. Mivel alacsonyabbak a benzinárak, az elmúlt időben kb. 9 százalékkal több benzin fogyott Magyarországon, mint azelőtt. A teljes kiskereskedelmi szektor kicsivel több, mint öt százalékot növekedett az elmúlt évben.

 

A nagymértékben növekedett területek között meg kell említenünk a ruházati cikkek kiskereskedelmét, valamint a használt és ipari cikkek forgalmát is. Az élelmiszerek kiskereskedelme is bővült az elmúlt évben, azonban kisebb mértékben, hiszen csupán 2,7 százalékos a növekedés. Vannak olyan területek is, ahol visszaesés terén kb. ugyanilyen alacsony arányú változásokról beszélnek a statisztikusok, például a gyógyszerek területén. Számos kérdés még nem tisztázott a kiskereskedelmek körül, így a szakértőknek nehéz dolguk van akkor, amikor következtetéseket akarnak levonni, vagy meg szeretnék határozni az elkövetkező időszak változásait.

 

Ők mégis úgy látják, hogy radikális trendfordulóra nem kell számítani a közeljövőben. Vannak olyan kérdések, amelyekre még nem tudjuk a válaszokat, azonban ezek a válaszok nagymértékben fogják befolyásolni a magyar kiskereskedelem változását, alakulását. Nem tudhatjuk, hogy mennyire lesz tartós az alacsony olajár, de például azt sem, hogy az árakba miként fog beépülni a gyengébb forint.

Bombagyar